fbpx

Könnyűszerkezetes ház szigetelés

Árak & Szaktanácsadás

Rés- és hőhídmentes könnyűszerkezetes ház szigetelés 1 nap alatt, bontás nélkül

A téglaház és a könnyűszerkezetes ház építése között több fontos szempont van, amit érdemes figyelembe venni. Mindkét házépítési mód előnyös lehet bizonyos helyzetekben, tehát a választás függ a személyes igényektől, az időjárási viszonyoktól, a költségvetéstől, az építési időtől és más egyéni szempontoktól.

Építési idő: A könnyűszerkezetes házak gyorsabban építhetők, mint a téglaházak, mert az elemek előre gyárthatók, és a helyszínen csak össze kell szerelni őket.

Költségek: A könnyűszerkezetes házak gyakran olcsóbbak, mint a téglaházak, mert az építési idő rövidebb, és a szerkezeti elemek gyártása kevesebb munkaerőt igényel. Azonban a költségek nagymértékben függnek a választott anyagoktól és a tervezéstől.

Rés- és hőhídmentes könnyűszerkezetes ház szigetelés 1 nap alatt

Hőszigetelés: Mind a téglaházak, mind a könnyűszerkezetes házak jól hőszigetelhetők. A téglaházak nagy tömegüknek köszönhetően lassabban engedik át a hőt, ami segíthet a hőmérséklet szabályozásában, de jó hőszigetelés nélkül a téglaházak hűvösebbek lehetnek télen és melegebbek nyáron. A könnyűszerkezetes házak általában jól szigeteltek, mivel a szerkezet lehetővé teszi a nagy vastagságú szigetelőanyagok alkalmazását. Ezenkívül a könnyűszerkezetes házak gyakran “légtömörebbek”, ami csökkentheti a nem kívánt hőveszteséget.

A legnagyobb különbség a könnyűszerkezetes és a hagyományos téglaépítésű házak között a hőtároló tömeg jelenléte vagy annak hiánya, ami előnyt és egyben hátrányt is jelenthet különböző körülmények között. A könnyűszerkezetes falak esetében kiemelkedően fontos a hőszigetelés, amely 0,1-0,17 (U-érték, mértékegysége W/m2K) lehet a vastagságtól függően – minél kisebb ez az érték, annál jobb a szigetelés. Az épület energetikai besorolása 20 cm-es hőszigeteléssel “A” kategóriába esik. Ezen felül, a téglaházakhoz képest a fűtési költség jelentősen, akár 30-50%-kal csökkenthető.

könnyűszerkezetes ház vázszerkezeteMivel szigetelhetem a könnyűszerkezetes házamat?

Mivel szigetelhetem a könnyűszerkezetes házamat?

A könnyűszerkezetes házak szigetelésére többféle anyagot és módszert is használhatunk. Ezek közé tartoznak a hagyományos hőszigetelő anyagok, mint a kőzet- vagy üveggyapot, valamint az újabb technológiák, mint a polisztirol alapú habok vagy a fújható üveggyapot és cellulóz szigetelő anyagok.

konnyuszerkezetes-haz-szigetelesi-megoldasok

Kőzetgyapot: Ez az egyik leggyakrabban használt hőszigetelő anyag könnyűszerkezetes házakban. Magas hőszigetelő képességgel rendelkezik, és jól ellenáll a tűznek. A kőzetgyapot lemezeket vagy tekercseket a szerkezeti elemek közé helyezik, ahol jól szigetelik a házat a hő, hang és a tűzterjedés ellen.

Üveggyapot: Az üveggyapot szintén nagyon népszerű hőszigetelő anyag. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kőzetgyapot. Szintén tekercses vagy táblás kiszerelésben az egyik legnépszerűbb szigetelőanyagnak számít.

Poliuretán hab: Egy nagyon hatékony hőszigetelő anyag, amelyet közvetlenül a szerkezeti elemekre és résekbe fújnak. A hab gyorsan kiterjed és megszilárdul, így kitölti a repedéseket és a hézagokat, ezzel csökkentve a nem kívánt légáramlást.

Fújható üveggyapot szigetelőanyagok:

  1. A fújható üveggyapot a szerkezetben lévő minden résbe és hézagba bejut, ezáltal kiváló hőszigetelést biztosítva. Ez lehetővé teszi a szigetelés tökéletes illeszkedését a szerkezethez, még olyan területeken is, ahol a hagyományos szigetelőanyagokkal nehéz dolgozni, mint például a fűtési, vízvezeték- és elektromos vezetékek körül.
  2. A nagy nyomású eszköznek köszönhetően gyorsan és hatékonyan, akár 1 nap alatt is szigetelhető a könnyűszerkezetes vázak légrései.

Fújható cellulóz szigetelőanyagok: Ezek a szigetelőanyagok újrahasznosított papírból készülnek, és nagyon hatékonyak lehetnek a hő és a hang szigetelésében. A fújható üveggyapothoz hasonlóan gyorsan és hőhídmentesen lehet szigetelni a kívánt felületeket.

Könnyűszerkezetes falak hőszigetelésének nehézségei?

A könnyűszerkezetes falak hőszigetelése során több kihívással is szembe kell nézni. Ezek közé tartozik a szerkezeten belül futó gépészeti és elektromos vezetékek kezelése, a szigetelőanyag megfelelő elhelyezése és a légtömörség biztosítása.

A könnyűszerkezetes falakban gyakran futnak gépészeti és elektromos vezetékek. Ez azt jelenti, hogy a szigetelést gondosan ki kell alakítani eze vezetékek és csövek körül, ami extra munkát és odafigyelést igényel.

A második leggyakoribb jelenség, ha nem megfelelő testsűrűségű hőszigetelő anyagot választunk. Fontos, hogy a hőszigetelő anyagot minden esetben a gyártó utasításainak megfelelően és szakszerűen telepítsék. A szigetelőanyagot meghatározott sűrűségben és egyenletesen kell bejuttatni a falakba, hogy biztosítsa a megfelelő hőszigetelést és minimalizálja az összeesés lehetőségét.

Ha a szigetelőanyagot túl laza állapotban helyezik el, akkor az idővel összeeshet, ami csökkenti a hőszigetelés hatékonyságát és teret adhat a nem kívánt légáramlásnak, továbbá a roskadás következményeként, az így kialakult szigeteletlen részeken hőhíd keletkezhet, ahol akár penészedés is kialakulhat.

A fújható szigetelőanyagok különösen hatékonyak a könnyűszerkezetes falak szigetelésében, mivel ezek képesek bejutni a szerkezet minden részébe és kitölteni az minden rést és hézagot. A speciális befúvógépnek köszönhetően garantált a gyártó által előírt testsűrűség elérése is.

konnyuszerkezetes haz rossz hoszigeteles