Gyakori kérdések

Árak & Szaktanácsadás
// POLART MASTER

Elérhetők vagyunk az ország bármely pontján?

Bárhol is laksz az országban, a szigetelési megoldásaidat mi biztosítjuk! Legyen szó fújható üveggyapot vagy cellulóz hőszigetelésről, szakértő csapatunk készen áll, hogy otthonodat, vállalkozásodat energiatakarékosabbá és kényelmesebbé tegyük.

Mennyi a fújható szigetelés átlagos költsége? Fújható szigetelés ára?

Kiváló kérdés! A költségek tisztázása mindig az elsődleges szempontjaink között szerepel. Szolgáltatásaink árait teljesen nyíltan kezeljük, és bár minden ingatlan egyedi jellemzőkkel bír, mi azonnali, átlátható egységárakat biztosítunk, tetőterek, födémek és padlások szigetelésére.

Ha a fújható szigetelés kivitelezését vizsgáljuk 4 fő szerkezeti hőszigetelési megoldások léteznek:

1. Padlások, Födémek, vízszintes felületek: nyitottan befújva:
Úgy is találkozhatunk vele, hogy szabadon fújt hőszigetelés.
Leggyakoribb szerkezetek, ahol ezt alkalmazzuk: beton zárófödémek szigetelése, csapos gerendafödémek hőszigetelése és a függesztett gipszkarton álmennyezetek.

2. Tetőterek, Ferde tetők, zárt födémek (pl. stukatúr) és borított fafödémek: légrést kitöltő szigetelése:
Ezeknél a szerkezeteknél valamilyen két réteg közé szükséges a fújható szigetelést befújásos technológiával tömöríteni.
Leggyakoribb szerkezetek, ahol ezt alkalmazzuk: Tetőterek ferde síkjánál, ahol a belső rétegrend és a külső héjazat közé kerül a hőszigetelés. A fűtött tér szerkezeti rétegrendje felől párazárás, amíg a héjazat felől páraáteresztő réteg szükséges a megfelelő kivitelezéshez.
Borított fafödémek, stukatúr födémek szigetelése, ahol a szerkezetben található légrés szigetelése történik.

3. Függőleges falszerkezetek és tetők 45 fokos dőlésszög felett:
Könnyűszerkezetes épületek tartófalak, válaszfalak és gipszkarton falak hőszigetelése.

4. Tetőzugok, térdfalak, ereszalj dobozolások kitöltése:
Régebbi építési épületek térdfal dobozolása vagy manzárd tetőkön lévő nagy zugoknak hőszigetelése fújható szigetelése.

Aktuális árainkat mindig a hőszigetelési kalkulátorunk segítségével azonnal ki tudja számolni

Mennyire pontos az azonnali árajánlatunk?

Számos padlást és tetőteret szigeteltünk már, és tapasztalataink alapján az online árajánlatunk általában legfeljebb 5-7%-kal térhet el a végső költségektől, ha minden adatot pontosan kaptunk meg és a szerkezetben nincs további munkálatra szükség (pl.: párazáró fólia beépítése, penészes szigetelés eltávolítása), akkor ehhez már csak a helyszín pontos ismerete alapján egy kiszállási költség adódhat hozzá.
Tudjuk, hogy előfordulhatnak bizonytalanságok, és nem minden részlet ismert előre a tetőtérrel kapcsolatban. A tetőtér szigetelés rejtett meglepetéseket is tartogathat.
Az online fújható szigetelés kalkulátorunk egy kiváló kiindulópont és a személyes konzultációnk során tisztázzuk a részleteket, így végül pontos képet kapsz arról, mire számíthatsz.

El kell hagynunk a házat, amikor a fújható szigetelés kivitelezése történik?

Mind a fújható üveggyapot szigetelés, mind a cellulóz hőszigetelés emberi egészségre ártalmatlan! Nem tartalmaznak semmilyen veszélyes anyagot.
A szigetelési munkálatok miatt nem kell elhagynod a házat, amikor dolgozunk.
A kivitelezéshez egy csövet kell feljuttatni a padlástérbe, amit vagy a tetőkibúvó ablakon vagy a cserépek között vezetünk fel. Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor a házon keresztül is visszük fel a csövet a padlásfeljárón keresztül.

Mekkora kosszal jár egy padlás szigetelése?

A hőszigetelő anyagot egy befújógép segítségével 280-350 mbar légnyomással fújjuk fel rés- és hőhídmentesen a kívánt szerkezetbe.
A régi padlások szigetelése és tetőterek hőszigetelése valamennyi porral jár, mert bármelyik fújható szigetelés kivitelezése történik, sok éves porréteget fogunk felkavarni a befújás során. A hőszigetelési munkálatok jellemzően a padlástérben történnek, így az esetleges por is itt fog jelentkezni. A lakótérben egyáltalán nem lesz por vagy kosz a szigetelési projekt során.

Meg kell bontani a teljes tetőszerkezetet a fújható szigetelés kivitelezésénél?

Ha a cserép feltolható, akkor lényegében szarufa közönként egy vagy kettő helyen szükséges a cserepeket feltolni. A kivitelezéseknél a cserepek feltolása során megkeressük a páraáteresztő fóliák átlapolását és ezen részen bejuttatva a fújható szigetelés csöveit, kitöltjük a tető rétegrendjében lévő légréseket rés- és hőhídmentesen.

Lehet járni a szigetelt felületen, vagy lehet rá pakolni?

Se a fújható üveggyapot szigetelés, se a cellulóz hőszigetelés nem terhelhető.
Amikor a nyitott befújásos (szabadon fújt) hőszigetelés történik, akkor igény esetén járófelület/szervízjárat kialakítására van lehetőség. Padlástéren átfutó kémény tisztító nyílásához vagy igény szerinti rakodó felület kialakítására több megoldás is létezik, amik közül az egyik leggazdaságosabb megoldás, ha erősített egyutas raklapokat helyezünk fel a padlás szigetelése előtt és a raklapok alatti légréseket teljesen kifújjuk a kiválasztott hőszigetelő anyaggal.
Függesztett gipszkarton álmennyezetek esetén a fogópárokra rögzített OSB lap is tökéletes megoldás egy rakodó felület kialakításra.

Megkeményedik a fújható üveggyapot vagy a cellulóz hőszigetelés a kivitelezés után?

Mind a két szigetelőanyagot zsákokban tömörítve szállítjuk a helyszínre.
A fújható szigeteléseket a befújógép segítségével fellazítjuk és az épület szerkezetétől függően szabadon vagy tömörítve fújjuk be résmentesen.
Egyik szigetelő anyag sem keményedik meg. Megmarad az épület szerkezetének megfelelő állapotában.

A rágcsálók szeretik a fújható szigetelést?

A fújható üveggyapot szervetlen anyag és nem tartalmaz semmilyen adalék szereket, amiknek a kipárolgása felkeltené a rágcsálók érdeklődését. Jellemzően nem szeretik, mert nem tudnak bele fészket rakni.
A cellulóz hőszigetelést rágcsálók elleni adalékanyaggal keverik össze és nem fészkelnek be ebbe a szigetelésbe.
Ettől függetlenül nincs semelyik szigetelőanyagnál rágcsáló mentes garancia.
Fontos, hogy a tetőtér minden kis rése gondosan le legyen zárva.
Télen a padlásterek menedékként szolgálnak a rágcsálóknak.
Ha nem lehet lezárni minden apró rést, ahol bejuthatnak a rágcsálok, tapasztalatunk szerint egy ultrahangos rágcsáló riasztó tud segíteni elüldözni őket.

Mennyire éghető a fújható üveggyapot?

A1 besorolású éghetőségi osztályba tartozik az EN 13 501-1 szabvány szerint. Ezáltal kiemelkedő tűzállósággal rendelkezik. Alkalmas a passzív tűzvédelem javítására. Ami annyit jelent, hogy nem ég és nem izzik. Emiatt nem kell aggódni a lámpatestek tűzveszélyessége miatt sem.

Időjárás függő-e a szigetelés elkészítése?

Se a hideg, se a forró kánikula nem jelent fennakadást a fújható üveggyapottal történő szigetelésnek. Az speciálisan kifejlesztett gép segítségével könnyen fel tudjuk juttatni a szigetelőanyagot a kívánt szigetelendő területre. Mégis van olyan helyzet, amikor az adott tetőtér ferde síkjánál szeretnénk elkerülni a belső bontási munkálatokat és ezért a cserép felől, kívülről történik a hőszigetelés. Ehhez viszont mind az ingatlan állagának megóvása és az emberek biztonsága érdekében mindenképp csapadékmentes időjárás szükséges.

Tényleg nem jár bontással az utólagos hőszigetelés?

Tényleg nem jár bontással! Általánosságban elmondható, hogy az utólagos hőszigetelések esetében többnyire a padlás vagy zárófödém felől meg lehet oldani a rés- és hőhídmentes szigetelést.

Padlás szigetelése esetén hasonlóképpen a cserepek felől vagy a padlásfeljárón keresztül, egy befújó cső segítségével nagy nyomással terítjük el a fújható üveggyapot szigetelést a kívánt vastagságban.

Amennyiben valami akadályozza a befújó cső megfelelő elhelyezését, akkor minden esetben az épület héjazata/cserepe felől közelítjük meg a hőszigetelendő területet.

Vannak azok a helyzetek, amikor a padlás felől nem tudjuk megközelíteni a helyszínt és a ház tetőszerkezete nem feltolható cseréppel van befedve (zsindely, pala, lemeztető). Ezekben az esetekben mindenképp szükséges a ferdesíkok felületén egy-egy 10 cm-es lyukat fúrni a belső rétegrendnél (gipszkarton, lambéria) és ezen lyukakon keresztül juttatjuk be a fújható üveggyapot szigetelést.
A hőszigetelés befejeztével a kivágott lyukakat vissza tömítjük és ebben az esetben is csak egy tisztasági festéssel szükséges még kalkulálni.

Változik-e a fújható üveggyapot szerkezete a befújás után?

A fújható üveggyapot vattacukor szerű, harmadik generációs innovatív hőszigetelő anyag. Könnyed és rugalmas szerkezete fújás után is változatlanul megmarad az eredeti állapotában. Apró vatta szerű szerkezete biztosítja a rés és hőhídmentes hőszigetelést. Ülepedése S1-es besorolású, ami azt jelenti, hogy 25 év alatt 1%-os roskadás jelentkezhet. Nem tartalmaz sem kötőanyagot, sem vizet, ezért nem változik a térfogata.