fbpx

Fújható szigetelés, mint értéknövelő beruházás?

Az értéknövelő beruházás alapvető célja, hogy magasabb áron tudjuk értékesíteni az ingatlanunkat, ha arra kerül a sor. Amikor saját részre újítjuk fel az otthonunkat, a legfontosabb szempontunk a komfortérzet növelése, alacsonyabb rezsiköltség megfizetése mellett. Az olyan beruházás, ami mindkét említett szempontnak megfelel, a lehető legjobb kombináció.

Jelesül; az ingatlanunk értékét és a komfortérzetünket egyszerre növeljük. A fújható szigetelés maximálisan ilyen beruházásnak számít.

Az ingatlanunk értékét külső tényezők is befolyásolhatják, mint pl. a település frekventáltsága, ahol az ingatlan található, az elhelyezkedése, fekvése, környezete, a szomszédság stb. Ezeken, a bizonyos esetekben kedvezőtlen tényezőkön nem tudunk változtatni, viszont néhány beruházással jelentősen növelhetjük ingatlanunk értékét és javíthatjuk az értékesítési pozíciónkat. Ilyen beruházásnak számít a tetőtér-, födém- és homlokzat szigetelése, az épületgépészet korszerűsítése, nyílászárók cseréje.

Miért jó az energiahatékony ingatlan? Valóban megéri befektetni? Mennyivel ér többet majd az ingatlanom a beruházás után? 

Több szempontból is növelhetjük az ingatlanunk értékét egy energiahatékony beruházással. Ami azonnal tetten érhető szempont, az a komfort érzet javulás és az alacsonyabb energia számlák. Határozottan kellemesebben fogjuk érezni magunkat egy jól szigetelt házban akár télen, akár nyáron. 

Az immáron energiahatékony házunk akkor okozza a következő kellemes meglepetést, amikor értékesítjük. Az energetikai besorolása egy vagy több fokozattal is magasabb besorolást kap és ez az ingatlan árának akár a 10-20%-os növelését is jelentheti. Hiszen minél energiahatékonyabb a házunk, annál alacsonyabb a rezsi költség és erre az ingatlan piac is sokkal intenzívebb érdeklődéssel reagál. 

A megfelelően kiépített hőszigetelés mellett nagyon fontos a fűtés korszerűsítése, vagy legalább a meglévő automatizálása, illetve a hatékonyan szigetelő, három rétegű nyílászárókra való átállás. Ezek együttes megléte biztosítja az energetikai tanúsítványon a minimum BB energetikai hatékonyság mértékét. 

Amikor nem fér bele a költségvetésünkbe a teljes energetikai felújítás, bontsuk részekre a feladatot. Minden épületnek megvan a sajátossága, de általánosságban javasolható, hogy a szigeteléssel kezdjük a munkát, mert azonnali eredményesség tapasztalható a jó hőszigeteléssel. 

A padlás vagy a födém szigetelésével nem foghatunk mellé. Ha leszigeteljük a padlást és megcsináljuk a homlokzati szigetelést, akár 30-50 %-kal kevesebbet kell fizetni a rezsiért: a téli időszakban ennyivel kevesebb pénzt költünk a fűtésre, nyáron pedig a hűtésre. 

A fújható szigetelés előnye, hogy akár egy nap alatt elvégezhető és azonnal érezhető az eredménye. Ez az egyik legjobb értéknövelő beruházás, mert viszonylag kevés munkával és költséghatékonyan fejleszthetjük az épületünket energetikai szempontból. 

Ajánlott bejegyzések