fbpx

Hőszigetelés vagy fűtés korszerűsítés?

tudastar-hoszigetles-vagy-futes

17

ápr 2023

Fűtési rendszerünket korszerűsítsük vagy szigeteljünk?

Természetesen a két beruházásnak együtt van a legnagyobb hatékonysága, viszont, ha kénytelenek vagyunk költségeinket optimalizálni és több lépésben fejleszteni a házunkat energetikai szempontból, akkor mindenképpen célszerűbb a szigeteléssel kezdeni a korszerűsítést. A házunk egy jó szigeteléssel sokkal kevésbé hűl le télen és sokkal tovább marad elviselhetően hűvös nyáron. 

Ahogy mondani szokták, a fel nem használt energia a legolcsóbb energia.

Ha házunk korszerűtlen hőszigeteléssel rendelkezik vagy netán egyáltalán nincs is hőszigetelésünk, akkor valószínűleg jelentős összegeket fordítunk évről-évre házunk fűtési költségeire.

Ebben a helyzetben egy fűtési korszerűsítést már az elillanó rengeteg energia miatt is hátrányból kezdjük.

Még ha profi épületgépész segítségét is kérjük, a korábbi elfogyasztott hőenergia alapján és a ház csekély hőtartó képessége miatt muszáj lesz jóval nagyobb rendszert tervezni, mint egy energetikailag felzárkóztatott épület esetében. Ha csak a tetőterünket és padlásunkat leszigeteljük, már több százezer forint megtakarítást jelenthet mind a fűtési költségeinknél, mind a fűtési rendszerünk korszerűsítésénél.

Mind emellett a gazdaságosabb fűtés viszonylag alacsony beruházással is optimalizálható automatizált berendezések alkalmazásával. Átgondolt, időzített fűtéssel jelentősen csökkenthető az üzemidő, ezáltal a rezsiköltségünk is észrevehetően csökken, nem is beszélve a káros anyagkibocsátásról. 

Ha a keretünk nem engedi meg mindkettőt, akkor melyik legyen inkább?

A legjobb mindig az, ha teljeskörű a felújítás. Hőszigetelés, nyílászárók, gépészet. 

Ez viszont nagyon komoly költség. 

Amikor egyszerre nem fér bele a költségvetésünkbe a teljeskörű felújítás, akkor azt kell átgondolni, mi a legkritikusabb a házunkon. 

  • Ha a padlás födém egy csupasz beton béléstest, úgy ott lássunk neki. 
  • Fütyül a szél az ablakoknál, akkor azzal érdemes kezdeni. 
  • Nem kötelező érvényű, de ha módunk van rá, érdemes a nyílászáró cserét és a homlokzat szigetelést egy ütemben elvégezni, hogy később már ne kelljen megbolygatni a nagy gonddal kiépített szerkezeteket. Az ablakokat meg tegyük ki a külső falsíkra, hogy a káváknál a befordulást megússzuk, így nem lesz hőhidas a szerkezetünk.

Címkék: Hőveszteség

Megosztás:

Kategóriák

Hírlevél

HÍrlevél feliratkozás

Maradjunk kapcsolatban

Kapcsolódó cikkek