fbpx

Hőszigetelési megoldások Kádárkockák padlás szigetelésére

Kádárkocka stukatúr szigetelése, padlás szigetelés, stukatúr födém szigetelése.Kádárkocka fújható szigetelés.

07

szept 2023

Egy hatékony stratégia a fűtési költségek csökkentésére padlás szigeteléssel

Magyarországon számos régi ház található, ahol a födémet fagerendák biztosítják. Ezek az épületek gyakran nem felelnek meg a modern energetikai követelményeknek, és jelentős hőveszteséggel járnak. Ebben a cikkben bemutatjuk a fagerendás födémek energetikai optimalizálásának lehetőségeit.

A kádárkocka épületek jellemző födémszerkezete a borított fafödém, ismertebb nevén a stukatúr födém, különleges kihívásokat vet fel a hőszigetelés terén. A födémgerendák közötti légrés kitöltése kulcsfontosságú a hőveszteség minimalizálásában.

Ebben a bejegyzésünkben bemutatjuk az utólagos hőszigetelési technikát, és azok hatását a fűtési költségekre, kiszámoljuk a leggyakoribb példákban a padlás szigetelés által elérhető rezsicsökkentést!

A Kádárkockák födémszerkezet jellemzői

A stukatúr födém egy rétegrendi struktúra, amelyet tipikusan kádárkocka épületekben alkalmaznak. A födém alsó és felső deszkaborítása között légrés található, amely télen gyorsan lehűl, nyáron pedig felmelegszik, ha nincs megfelelő szigetelés.

A meglévő rétegrend fentről-lefelé (kívülről befelé):

  • salak vagy agyagtapasztás
  • hézagos deszkaburkolat
  • fagerendázat légréssel (15-20 cm)
  • deszkaburkolat
  • nádszövet
  • vakolat

Ennek a födém szerkezetnek a hőátbocsátási tényezője ≈ 1,02 W/(m²K) – (U érték)

A hőszigetelési eljárás során a felső deszkaborítást elmozdítjuk, és a légrést kiváló hőszigetelő képességű anyaggal töltjük fel. A szigetelőanyagot úgy választjuk meg, hogy az ne akadályozza a födémszerkezet lélegzését és ne növelje jelentősen a fafödém önsúlyát.

Nézzük meg a két leggyakoribb stukatúr szigetelést számokkal?

A padlás szigetelés esetében a fújható szigetelésre leggyakrabban használt URSA Pure Floc vagy a Knauf Supafil Timber Frame termékek 0,034 W/mK deklarált hővezetési tényező értékével kalkulálhatunk.

  • Amennyiben nálad 15 cm légrést kell szigetelni:

A padlás szigetelés után már a födémünk hőátbocsátási tényezője ~ 0,18 W/(m²K) lesz.

Ezzel a lépéssel már 80%-kal csökkentettük a födémünkön keresztül távozó energiát.

A házunk így már nagyon közel lesz a mai követelményeknek, ahol a födém rétegrendjénél 0,17 W/(m²K) hőátbocsátási tényezője az elvárás.

  • Amennyiben nálad 20 cm légrést kell szigetelni:

A padlás szigetelés után már a födémünk hőátbocsátási tényezője ~ 0,146 W/(m²K) lesz.

Ezzel a lépéssel már 85%-kal csökkentettük a födémünkön keresztül távozó energiát.

Padlásunk rétegrendje ezután már teljesíti a passzívházaknál elvárt 0,150 W/(m²K) hőátbocsátási tényezőt. Szinte alig távozik a hő a födémen keresztül.

Mi szükséges a kádárkocka padlás szigeteléshez?

A befújó gép működéséhez elég egy darab konnektor, ami biztosít 16 Ampert a hőszigetelési munkálatok során.

Szükség lesz még annyi helyre a padlástérben, hogy a szarufákkal merőlegesen futó deszkázatot egy vagy két sorban fel tudjuk szedni óvatosan. Sok stukatúr födémnél a ház két oldalán úgynevezett kazettás szerkezet került kialakításra. Így a tökéletes padlás szigeteléshez hozzá kell férni a padlás ezen széleihez a tető alatt közvetlenül. Itt minden „kazetta szerkezet” tetején szükséges egy lyukat fúrni egy körkivágó segítségével. Így a szigetelés során minden apró kis rés energetikai felzárkóztatását el lehet végezni.

Okozhat-e penészedést vagy bármi problémát a födém szigetelése?

A fújható üveggyapot lényegében egy harmadik generációs hőszigetelő anyag.

A1-es tűzvédelmi besorolása által biztonságos megoldás.

Páraáteresztő a hőszigetelés, így biztosítja az épületben a megfelelő páramentesítést, elkerülve ezzel a penész és a káros kondenzáció kialakulását.

Hidrofób: A nem nedvszívó fújható üveggyapot garantálja a szigetelés hosszú élettartamát. A megfelelő páraáteresztés biztosítása mellett elkerüljük a penész kialakulását.

Csekély terhelést jelent a padlás szerkezetére, így egy régi épület szigetelésénél sem terheli meg az adott szerkezetet statikailag.

Megéri a Kádárkocka padlás szigetelése?

Ha eddig nem jutottunk el ehhez a lépésig, tényleg meg kell fontolnunk ezt a lehetőséget!

Bármilyen fűtési beruházás, nagyobb korszerűsítés előtt első lépésben próbáljuk az energia veszteséget minimalizálni. Kevés családnak van félretéve egy akkora összeg, ami megengedi a ház teljes korszerűsítését. Ekkor mindenképp érdemes szakmai segítséget kérni és ütemezetten hozzáfogni a hőszigeteléshez.

Az energetikai hatékonyság alapelvének gyakran nevezik azt a mondást, hogy “a legolcsóbb energia az, amit el sem fogyasztunk”. Ez a szemléletmód különösen fontos a háztartások számára, ahol az energiafogyasztás jelentős részét a fűtés teszi ki. A legjobb módszer az energiahatékonyság növelésére az, hogy először csökkentjük a fogyasztást, és csak ezután választjuk ki az optimális technológiát.

Vegyünk például egy tipikus, 100 négyzetméteres Kádár-kockát, amely szigeteletlen állapotban van. Egy ilyen ház éves gázfogyasztása a fűtésre körülbelül 2600 köbméter. A jelenlegi szabályozás szerint ebből 1729 köbmétert rezsicsökkentett áron kapnak a lakók, a többit pedig 747 Ft/m³ áron számlázzák ki.

Ez összességében évente körülbelül 820 000 forintos rezsiköltséget jelent.

Az elsődleges cél természetesen az, hogy csökkentsük a fűtésre használt energiamennyiséget, és ezzel beleférjünk a rezsivédett keretbe.

De mi történik, ha csak 30%-kal csökkentjük a fűtési mennyiséget?

Ebben az esetben a 30%-os rezsicsökkentés évente körülbelül 780 köbméter gázfogyasztási megtakarítást eredményez.

Ha ezt 747 Ft/m³ áron számoljuk, akkor ez évente akár 580 000 forintos megtakarítást is jelenthet.

Ez a számítás rámutat arra, hogy a fűtési rendszer modernizálása és a szigetelés javítása nem csupán környezetvédelmi szempontból fontos, hanem gazdaságilag is megtérül.

A korábban említett gyakori Kádárkocka méreteket figyelembe véve 15 m³ – 20 m³ kiváló minőségű fújható szigetelés szükséges. Ezekhez a födém szigetelésekhez ≈ 650 000 Ft és 860 000 Ft közötti beruházással lehet számolni.

Így, ha nálad is szigeteletlen padlás van és a korábbi számításaink ismerősek, a befektetésed 1,5-2 év alatt már megtérülhet!

Így már másnap elkezd megtérülni a befektetésünk.

Miért szigeteljem a stukatúr légrését?

A hőszigetelés során a fűtött teret határoló szerkezeteket érdemes elsőnek vizsgálni.

Mint, ahogy a házunk falainál is közvetlenül a szerkezetet szigeteljük, úgy a födémek szigetelésénél is fontos megvizsgálni tudjuk-e közvetlenül a szerkezetet szigetelni. Ez igaz a mi kádárkockánkra is, de igaz minden épület szerkezetre is, mert a célunk a fűtési költség csökkentése.

Ha egyszerűen csak lerakunk szigetelő anyagot a légréssel rendelkező saralt födém szerkezetünkre és emellett nincs homlokzati szigetelésünk, akkor télen a hideg a falszerkezet felől lehűti a légrésünket. A lehűlő levegő cirkulálni fog a 15 cm-es légrésünkben.

Ha a tetőeresz dobozolásáig van felrakva a homlokzati szigetelésünk és a padlásra lerakott szigetelést nem tudjuk a tartószerkezet külső feléig résmentesen letenni, szintén egy hőhidat alakítunk ki, ami akár penész formájában jelentkezhet a mennyezet és a tartófal lakótér felöli sarkoknál.

Ha fújható szigeteléssel a födém légréseit résmentesen szigeteljük, a padlás járható marad és nem szükséges további költségek mellett járható felület kialakítására.

Járható marad a padlásunk a födém szigetelése után?

Rövid és gyors válaszunk: Igen, továbbra is járható marad a padlástér!

A befújásos padlás szigetelés során a légréssel rendelkező borított fafödémek esetében a rés- és hőhídmentes szigeteléshez a szarufák feletti deszkázatból szükséges egy vagy két sort felszedni. Lényegében annyi történik, hogy a saralt réteget óvatosan le kell kaparni a deszkázatról, majd egy pajszer segítségével óvatosan fel lehet feszíteni a padozatot. Figyelni kell, hogy a saralt/agyagos rész ne hulljon be a feltárt légrésbe.

Ezek után már könnyedén be tudjuk csúsztatni a befújó géphez csatlakoztatott 6 cm-es csövet.

Innentől kezdve a szigetelést fújó csöveken keresztül a gép segítségével teljesen feltöltjük a korábbi légréseket szigetelő anyaggal.

A padlás teljes szigetelése után vissza szögeljük a korábban félretett deszkázatot, majd a félrehúzott saralt réteget is visszahúzzuk a helyére.

Az így szigetelt födémünk utána ugyanúgy járható marad, de már a padlásunk hőveszteségének ~80%-a bent marad a házunkban.

Mekkora kosszal jár egy kádárkocka padlásának szigetelése?

A lakótérben egyáltalán nem lesz por vagy kosz a szigetelési projekt során.

A kivitelezéshez egy csövet kell feljuttatni a padlástérbe. A munkálatok a padlás légterében történnek.

A deszkázat felvétele porral jár. Majd a szigetelés befújása során is keringhet a levegőben a sok éves leülepedett por. Ehhez mindenképp szükséges egy szűrővel ellátott maszk vagy álarc. Az FFP2-es maszk sajnos nem lesz elég.

Címkék:

Megosztás:

Kategóriák

Népszerű címkék

Hírlevél

HÍrlevél feliratkozás

Maradjunk kapcsolatban

Kapcsolódó cikkek