fbpx

Hol kezdjük a hőszigetelést? Az épület melyik részén javítsunk, ha nincs keretünk a teljes korszerűsítésre?

tudastar-hol-kezdjuk-a-hoszigetelest

17

ápr 2023

Elmondható, hogy a házak legkényesebb pontjai a talajjal érintkező padlók és a padlásfödémek. 

A padlók utólagos szigetelése komoly feladat és időnként a rétegrendek sajátos adottsága miatt esetleg nem is kivitelezhető.

Mivel a meleg levegő felfelé illan el a legkönnyebben, ezért a tetőtér és a födém szigetelése a legalapvetőbb fontosságú, amit úgy felújításnál, mint egy új ház építése esetén akár házilag, mi magunk is elvégezhetünk, ha igazán költség hatékonyak szeretnénk lenni. 

Csak ezzel az egy értékálló beruházással akár 30% energiahatékonyságot érhetünk el.

Akár 1 nap alatt kivitelezhető.

A hőszigetelő anyagot összepréselt, vákuum csomagolásban szállítjuk a helyszínre. 

Az előkészületi munkálatok után a fújható üveggyapotot egy speciális gép segítségével a szigetelőanyag szállítócsövön keresztül juttatjuk a szigetelendő területre.

A fújással történő felhordásnak köszönhetően az anyag könnyen illeszkedik az adott felületre, így jól kitölti az esetleges hézagokat és legkisebb réseket is, ezzel hatékonyabb szigetelést biztosítva. A szigetelendő felület résmentes kitöltése biztosítja a hőhídmentes szigetelést.

A homlokzati szigetelés és a megfelelő nyílászárók tovább javítják a komfortérzetet.

Ha energetikai szempontokat vesszük figyelembe, akkor a következő olyan terület, ahol sok fűtési energia szökik el épületeinkből, az a homlokzati felületünk.

Ennek a korszerűsítése már bonyolultabb feladat, mert az energetikai felzárkóztatás megkezdése előtt mindenképp meg kell vizsgálni a házunk nyílászáróinak állapotát. Ha a jelenlegi ablakink is huzatosak és süvít rajtuk be a hideg télen, akkor a homlokzati felújítás előtt mindenképp a nyílászárók korszerűsítésével kell kezdenünk. 

A homlokzati szigetelésünk hiánya jelentősen növeli a fűtésre fordított összegeket, a költségek itt már jóval magasabbak lesznek, mint egy tetőtér és födém szigetelés felzárkóztatása esetén.

Bár a homlokzat szigetelése egyszerűnek tűnhet, vannak olyan tényezők, amelyekre ügyelni kell. 

Fontos, hogy a falazatunkhoz megfelelő szigetelőanyagot válasszunk.

Fontos továbbá, hogy a szigetelés megkezdése előtt alaposan ellenőrizzük a vakolatot, és ha szükséges, javítsuk a felületet. 

Kerüljük a különböző szigetelőanyagok összeválogatását és a rések hagyását, mivel ezek hőhidak kialakulásához vezethetnek, ami hosszú távon nedvesség és penész kialakulásához vezethet a belső falak felületén.

A homlokzati szigetelőanyagok ára az elmúlt években jelentősen emelkedett, ezért fontos, hogy friss árajánlatot kérjünk a kivitelezőktől.

Csak egyszerre végezhetők el ezek a beruházások, vagy időben külön választhatók? 

A fentieket összefoglalva az ideális sorrend a következő:

  1. Tetőtér, padlás és zárófödém hőszigetelése.
  2. Régi, huzatos nyílászárók esetén mindenképp az ajtók és ablakok cseréje.
  3. Homlokzati hőszigetelés, a megfelelő anyagválasztással és a kívánt hővezetési tényezőhöz szükséges vastagság kiszámításával.

Címkék:

Megosztás:

Kategóriák

Népszerű címkék

Hírlevél

HÍrlevél feliratkozás

Maradjunk kapcsolatban

Kapcsolódó cikkek