fbpx

Milyen költségekkel lehet kalkulálni egy átlagos családi ház esetén hőszigetelés korszerűsítésénél?

tudastar-koltsegkalkulacio-hoszigeteles

17

ápr 2023

Milyen négyzetméter árakra számíthatunk a házunk különböző felületeinél?

Változik-e a fújható üveggyapot szerkezete a befújás után?

A fújható üveggyapot vattacukor szerű, harmadik generációs innovatív hőszigetelő anyag.  Könnyed és rugalmas szerkezete fújás után is változatlanul megmarad az eredeti állapotában. Apró vatta szerű szerkezete biztosítja a rés és hőhídmentes hőszigetelést.  Ülepedése S1-es besorolású, ami azt jelenti, hogy 25 év alatt 1%-os roskadás jelentkezhet. Nem tartalmaz sem kötőanyagot, sem vizet, ezért nem változik a térfogata. 

Mennyire éghető a fújható üveggyapot?

A1 besorolású éghetőségi osztályba tartozik az EN 13 501-1 szabvány szerint. Ezáltal kiemelkedő tűzállósággal rendelkezik. Alkalmas a passzív tűzvédelem javítására. Ami annyit jelent, hogy nem ég és nem izzik.  Emiatt nem kell aggódni a lámpatestek tűzveszélyessége miatt sem.

Időjárás függő-e a szigetelés elkészítése?

Se a hideg, se a forró kánikula nem jelent fennakadást a fújható üveggyapottal történő szigetelésnek. Az speciálisan kifejlesztett gép segítségével könnyen fel tudjuk juttatni a szigetelőanyagot a kívánt szigetelendő területre. Mégis van olyan helyzet, amikor az adott tetőtér ferde síkjánál szeretnénk elkerülni a belső bontási munkálatokat és ezért a cserép felől, kívülről történik a hőszigetelés. Ehhez viszont mind az ingatlan állagának megóvása és az emberek biztonsága érdekében mindenképp csapadékmentes időjárás szükséges.

Tényleg nem jár bontással az utólagos hőszigetelés?

Tényleg nem jár bontással!  Általánosságban elmondható, hogy az utólagos hőszigetelések esetében többnyire a padlás vagy zárófödém felől meg lehet oldani a rés- és hőhídmentes szigetelést.

Padlás szigetelése esetén hasonlóképpen a cserepek felől vagy a padlásfeljárón keresztül, egy befújó cső segítségével nagy nyomással terítjük el a fújható üveggyapot szigetelést a kívánt vastagságban.

Amennyiben valami akadályozza a befújó cső megfelelő elhelyezését, akkor minden esetben az épület héjazata/cserepe felől közelítjük meg a hőszigetelendő területet.

Vannak azok a helyzetek, amikor a padlás felől nem tudjuk megközelíteni a helyszínt és a ház tetőszerkezete nem feltolható cseréppel van befedve (zsindely, pala, lemeztető). Ezekben az esetekben mindenképp szükséges a ferdesíkok felületén egy-egy 10 cm-es lyukat fúrni a belső rétegrendnél (gipszkarton, lambéria) és ezen lyukakon keresztül juttatjuk be a fújható üveggyapot szigetelést.

A hőszigetelés befejeztével a kivágott lyukakat vissza tömítjük és ebben az esetben is csak egy tisztasági festéssel szükséges még kalkulálni.

Összefoglalva: Ezzel a technológiával meg tudjuk oldani úgy az utólagos hőszigetelést, hogy tényleg ne kelljen lebontani se a belső rétegrendet, se a külső héjazatot.

Alacsony padlás belmagasság és szűk helyek esetén is lehet szigetelni?

Éppen ebben a leghatékonyabb a fújható szigetelés, mint technológia. Mivel nem kell táblákat összeilleszteni és sarkokat kialakítani, egyszerűen csak a befújó cső segítségével a legapróbb résekbe is könnyedén és résmentesen jut el a szigetelőanyag. 

Miért jobb a fújható hőszigetelés, mint a hagyományos?

Könnyebben érhető el a tökéletes rés- és hőhídmentes szigetelés a fújható technológia segítségével, mint a hagyományos táblás, vagy tekercses üveggyapot szigeteléssel. Utóbbiakat mérni, vágni kell ahhoz, hogy a megfelelő helyre be lehessen illeszteni. Felesleges anyagvesztéssel jár a kivitelezés során. A rések mentén hőhidak alakulhatnak ki, nem is szólva arról, hogy mi lesz később, ha elmozdulnak a táblák.

Nem jobb hőszigetelő anyag, de innovatív, harmadik generációs fejlesztésnek köszönhetően könnyen elkerülhetőek a korábban gyakori kivitelezési hibák és így elkerülhető a hőhíd megjelenése.

Szükség van helyszíni felmérésre?

Mindenképpen célszerű a helyszíni felmérést elvégezni, hiszen minden háznak megvannak a sajátos paraméterei, melyek esetleg eltérő műszaki megoldást igényelnek. A helyszíni felmérés során éppen ezeket a részleteket vizsgáljuk szigetelés szempontjából (ferde sík, padlás, attika fal, tetőzug stb.).
Megvizsgáljuk a tető állapotát, a szerkezeti rétegrendet, ha van régi szigetelés, akkor annak a mennyiségét és minőségét. Ekkor dönthető el, hogy a külső oldalról vagy a padlástérről történjen a kivitelezés. A pontos mérések után elvégezzük a számításokat, hogy melyik anyaggal, milyen vastagságban kell szigetelnünk a legjobb hatás elérésének érdekében. A felmérés során van lehetőség átbeszélni a még felmerülő kérdéseket.

Műszakilag a következőket vizsgáljuk:

 • A teljes fűtött teret határoló szerkezetet átnézése.
 • A meglévő hőszigetelőanyag mennyiségét és minőségét.
 • Tetőtér esetén a ferde síkok komplett befogadóképességet és a meglévő rétegrend állapotát.
 • Padlás/Zárófödém szerkezeti rétegrendjét és a meglévő hőszigetelés állapotát. 
 • A ház adottságait hőszigetelés szempontjából.
 • Új építésű épület esetén a tervező által meghatározott rétegrend meglétét és az előírt hőszigetelési értéket. 
 • A kivitelezés módját és lehetőségeit:
  • Padlástérből,
  • Belső oldal felől,
  • illetve a külső héjazat felől is történhet a kivitelezés.

A szigetelés önmagában csak akkor végzi jól a dolgát, ha megfelelő állapotúak a fóliák, illetve megfelelően vannak beépítve. A hiányos vagy hibás párazárás mellett a szigetelés rövid távon tönkre megy. Ezért nagyon fontos a teljes szerkezet áttekintése az árkalkuláció előtt.

Mégis milyen költségekkel számoljak?

Fújható üveggyapot hőszigetelés ára?

Konkrét árakat nehéz előzetesen leírni, mert nincs két egyforma épület, de egy előzetes kalkulációhoz is szükséges tisztában lenni a szigetelendő terület szerkezeti felépítésével.

 • Szeglemezes gerenda födém hőszigetelése vízszintes felületen, szabadon fújva,
 • Betonfödémek hőszigetelése vízszintes felületen, szabadon fújva,
 • Tetőzugok hőszigetelése,

32 000 Ft / m³

3 200 Ft / 10 cm / m²

6 400 Ft / 20 cm / m²

 • Tetőtér szerkezetek ferde síkjának hőszigetelése, üreges padlásfödémek hőszigetelése két réteg közé befújva. Legjellemzőbb alkalmazási területei:
 • Ferdesíkok tetőtéri hőszigetelése,
 • Borított fafödémek, stukatúr födémek hőszigetelése,
 • Üreges padlásfödémek hőszigetelése,
 • Gipszkarton falak és függőleges falak hőszigetelése,

42 000 Ft / m³

4 200 Ft / 10 cm / m²-től

8 400 Ft / 20 cm / m²-től

A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek! Nem minősülnek konkrét árajánlatnak. 

Pontos árajánlat készítéséhez helyszíni felmérésünk során a teljes szigetelendő területek felmérése után a meglévő rétegrendek felülvizsgálatával tudunk adni.

Az árak nem tartalmazzák a 27%-os ÁFA-t.

Káros az egészségre a fújható üveggyapot szigetelés? 

Egészségre ártalmatlan, szervetlen hőszigetelő anyag!

 • Szagtalan.
 • Egyedülállóan tiszta ásványgyapot.
 • Szervetlen anyag, így nem szolgál táptalajként penész, gombák vagy baktériumok számára.
 • Nem tartalmaz formaldehidet, sem más káros vegyületeket.
 • Nem tartalmaz rágcsáló irtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt.
 • Mentes minden kemikáliától nem tartalmaz hozzáadott szintetikus színezőanyagot vagy festéket, ezáltal javítja az ezzel az anyaggal szigetelt ingatlanok belső levegőjének minőségét;
 • Szigorúan nemzetközileg minősített szigetelőanyag

Címkék:

Megosztás:

Kategóriák

Népszerű címkék

Hírlevél

HÍrlevél feliratkozás

Maradjunk kapcsolatban

Kapcsolódó cikkek