fbpx

Hol megy el a fűtési energia? Hol szökik el a legtöbb meleg a családi házaknál?

tudastar-hoveszteseg-szazalek

17

ápr 2023

Egy jól kiépített fűtési rendszer akkor tud megfelelően működni, ha a meleg nem szökik el a házból. 

Ezért fűtési rendszerünk optimális működése érdekében nagyon komolyan kell venni a hőszigetelést és érdemes átgondoltan kiválasztani a házunk paraméterei szerint a legmegfelelőbb és lehetőleg magas minőségű fűtési rendszert.

Az épületek hőveszteségeinek egyik fontos pontja a hőszigetelés. A szükségtelen hőveszteségek miatt a belső térből a szabadba juthat a drága pénzen vásárolt energia, akkor is, ha a fűtési rendszerünk tökéletes.

Érdemes szakemberrel átvizsgáltatni az épületet, meghatározni, hol szökik el az energia a házból, és mi ennek az oka. Az épületek sokszor egymástól eltérőek lehetnek, amíg az egyikben talán inkább a nyílászárók cseréje javasolt, addig a másikban a tetőt és a falakat érdemes szigetelni.

A leggyakoribb hőveszteségi pontok a következők:

  • Tető és padlás: A meleg levegő természetes módon felfelé áramlik, ezért a tető és a padlás az egyik legkritikusabb pont, ahol a hő elveszik. A tető és padlás megfelelő szigetelése jelentősen csökkentheti a hőveszteséget.
  • Külső falak: A külső falak is jelentős hőveszteséget okozhatnak, különösen, ha nincsenek megfelelően szigetelve. A falakon keresztül a hő átadása a külső környezetbe történik, ami a benti hőmérséklet csökkenéséhez vezet.
  • Ablakok és ajtók: Régi, rosszul záródó ablakok és ajtók esetén jelentős hőveszteség következhet be. Az ilyen ablakok és ajtók cseréje vagy tömítések javítása hatékonyan csökkentheti a hőveszteséget.
  • Padló: A ház alapja is hőveszteségi forrás lehet, ha nincsenek megfelelően szigetelve. Az alap szigetelése csökkenti a hőáramlást a talaj és a padló között, valamint a fűtött terek és a padlás között.
  • Hőhidak: Az épületszerkezetben kialakuló hőhidak, mint például a falak és a födémek találkozási pontjai, hőveszteséget okozhatnak. A hőhidak leggyakoribb veszélye és következménye a páralecsapódás és penészesedés. A hőhidak miatt a felületek hőmérséklete lecsökken, ami a levegőben lévő pára lecsapódásához vezethet. Ez nedves felületeket eredményez, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a penész és a gombák számára. A penészesedés egészségügyi problémákat okozhat, mint például allergiás reakciókat, légúti problémákat és asztmát.

A tetőnk és padlásunk rés- és hőhídmentes szigetelésével gyorsan megszüntethető a penészedés.

A fűtési energia megőrzése érdekében fontos, hogy a családi házakat megfelelően szigeteljük, figyelmet fordítva a fent említett hőveszteségi pontokra.

Címkék: Hőveszteség

Megosztás:

Kategóriák

Hírlevél

HÍrlevél feliratkozás

Maradjunk kapcsolatban

Kapcsolódó cikkek